Föreningens historia

 FÖRSTA KONTAKTEN MED PIA
Det första du hör när du tittar på någon match, är att många skriker ”Kom igen PIA, Ja!!! där sätt den PIA, osv.
Ni heter IF Olympia och inte pia??

HUR DET EN GÅNG BÖRJADE
Någon gång mellan 1905-1906 spelade några ynglingar i 13-15-års åldern fotboll på Kungsholmen.

Dessa fotbollsgrabbar ”bildade så så småningom en förening, som de kallade Kronobergs Idrottsförening (födelsedatum okänt) och begärde inträde i Riksidrottsförbundet (RF). Ansökan avslogs med motiveringen, att det redan fanns en förening i Småland med detta namn.
För att få deltaga i kvalifikationsserien tvingades man slå ihop sig med en annan idrottsförening som hete Kungsholmsföreningen Sture (Inte söderklubben Sture).

Under åren 1912-14 gjordes det ett uppehåll i PIA’s föreningsverksamhet.

1914 omregistrera föreningen hos Riksidrottsförbundet (RF) beroende att ”gamla Olympia” hade en skuld på 100 kronor till Riksidrottsförbundet (RF).
Den nya ”IF Olympia” bildades 3 januari 1914 och Riksidrottsförbundet (RF) godkände omregistreringen 29/12 samma år.

VÅRT NAMN
Hur kommer det att vi heter IF Olympia? ett namn som för oss att tänka på ”Olympia? Ett namn som erinrar oas om hellenemas bragder på Atens rennarbanor och framförallt om olympiaderna, alltså ett verkligt stiligt och förpliktande namn.”

De olympiska gudarna, dodekatheon, är de tolv mäktigaste gudarna i grekisk mytologi, som ansågs bo på Olympos.

Olympen eller Olympos var i grekisk mytologi ett berg som rymde de högsta gudarnas boning.

Den grekiske poeten Hesiodos räknade till 30 000 grekiska gudar, men bara tolv kvalificerade sig till den innersta kretsen med säte på Olympen.

Olympia var under antiken en panhellensk helgedoms-, orakel- och festplats, Zeus viktigaste helgedom, betydelsefull framför allt genom de där firade olympiska spelen och som alla grekers gemensamma religiöst nationella samlingsort.

VÅRT SMEKNAMN
Hur vi fick vårat smeknamn PIA? Svaret finns i vårt namn
IF OlymPIA

VÅRT KLUBBMÄRKET
Klubbmärkets konstnärliga utformning svarade Ivar Lönnberg för. Förutom klubbmärket så fanns det två kvistar olivblad, i de olympiska tävlingarna fick segrarna officiellt bara en lagerkrans av olivblad från ett heligt olivträd.

FÖRENINGENS OLYMPIER
Förutom vårt namn Olympia så har föreningen haft en representant (föreningens medlem) i Olympiaden (OS)1912
Ivan Lönnberg var föreningens framrika maratonlöpare, som startade i maratonloppet. Tyvärr så bröt Ivan Lönnberg loppet.